Saturday, October 15, 2022

Araba alacaklar dikkat! ÖTV ile ilgili son dakika açıklaması geldi!

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerini paylaştı. Buna göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Eylül ayında yüzde yüzde 8,7, otomobil pazarı yüzde 2,9, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 26,7 oranında arttı. 2022 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 62 bin 084 adet oldu.

Araba alacak milyonları ilgilendiriyor. ÖTV ile ilgili flaş detay verildi. Araba almak isteyenler beklemeye geçti. İşte araba alacak herkesi ilgilendirecek detaylar…

Samsun’da otomobil almak isteyen vatandaşlar, ÖTV indirimi veya matrah düzenlemesi beklediklerini söyledi.

Otomobil dünyası şu sıralar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi veya matrah düzenlemesi nöbetinde. Muhtemel düzenlemeyi bekleyen bazı vatandaşlar, Samsun 2. El Otomotivciler Sitesi’ne kurulan pazarı gezerek araçları inceledi, fiyat araştırması yaptı.

Pazarı gezen vatandaşlardan Yasin Bayar, “Şuanda araba piyasası çok yüksek. Ben de ÖTV indiriminden faydalanarak araç almak istiyorum. ÖTV indirimi gelmesi piyasayı olumlu etkiler. Muhtemel bir indirimin fiyatları biraz geri çekeceğine inanıyorum” dedi.

Abdullah Çalık, “Çıkması beklenen düzenlemeyle vatandaşlar daha rahat araç alabilir diye düşünüyorum. Olayı bir ÖTV değişikliğinin ikinci el piyasasını çok fazla etkileyeceğini sanmıyorum” diye konuştu.Bekir Ak, “ÖTV indirimi olursa vatandaşlara biraz daha araba alma imkanı doğabilir. Şu anda ikinci el pazarında 100 kişi varsa, bunların 80’i satıcı. Vatandaşlar ikinci el araba pazarlarına gelip fiyatları gördükten sonra almadan geri gidiyorlar” şeklinde konuştu.

Musa Tongal ise, “ÖTV indirimi olursa, 2-3 yaşındaki arabalarda belki indirim olabilir. Ancak 15-20 yaşındaki arabaları etkilemez” ifadelerini kullandı.

Araba fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklaması geldi. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 azalarak 520 bin 530 adet olarak gerçekleşti.

Türkiye otomobil ve hafif ticareti araç toplam pazarı 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 azalarak 520 bin 530 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil satışları, 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde geçen yıla göre yüzde 8,2 oranında azalarak 399 bin 224 adet, hafif ticari araç pazarı yüzde 1,7 azalarak 121 bin 306 adet oldu.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı verilerini paylaştı.

Buna göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2022 yılı Eylül ayında yüzde yüzde 8,7, otomobil pazarı yüzde 2,9, hafif ticari araç pazarı ise yüzde 26,7 oranında arttı.

2022 yılı Eylül ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 62 bin 084 adet oldu.

2022 Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 artarak 44 bin 681 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 26,7 artarak 17 bin 403 adet oldu.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 0,2 arttı. Otomobil pazarı, 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 5,1 azalış gösterdi. Hafif ticari araç pazarı, 10 yıllık Eylül ayı ortalama satışlara göre yüzde 16,9 arttı.

MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç, yaptığı açıklamada otomotiv sektörü ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak araba fiyatları ile ilgili, “ÖTV indirimi beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve ÖTV indirimi beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.

Otomotiv sektöründe çip krizi devam ederken, Rusya-Ukrayna savaşı da sektörü olumsuz etkiledi. Artan fiyatlar ve fırsatçıların politikası araba alma planı yapanların beklemeye geçmesine neden oldu.

Ancak hükümetin 6+6 hamlesi piyasalara derin bir nefes aldırdı. Konuya ilişkin gazetevatan.com’a önemli değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, 6+6 önleminin stokçuluğa kesin çözüm oluşturmadığını ifade ederek, fırsatçıların kullandığı yeni yöntemi deşifre etti.

ÖTV İNDİRİMİ OLUR MU?
ÖTV indirim beklentisine ilişkin de konuşan Erkoç, “Kısa vadede ÖTV indirimi beklenmediğini her platformda dile getiriyoruz. Araç maliyetleri dövize endeksli olduğu için döviz kuru yükseldikçe otomobil fiyatları da yükseliyor.

Araçların, gümrükten ülkeye giriş yapacağı gün beyan edilen değeri üzerinden ÖTV alınıyor. Eğer euro o gün 18 TL ise, 18 ile çarpılarak ÖTV alınıyor. Eğer döviz kuru düşerse, ülkemizdeki araç fiyatları düşmese bile sabit kalır” dedi.

İNDİRİM UYARISI
Erkoç, fiyatların arzın kısıtlı olmasından ve maliyet artışlarından dolayı yükselmeye devam edeceğini belirterek, “ÖTV indirim beklentisi vatandaşların ihtiyaçlarını ötelemesine sebep oluyor. Vatandaş beklemeye geçtiği ve böyle bir indirim beklenmediği için bundan zarar görebilir” uyarısında bulundu.

ARABA PİYASASINDA SON DURUM
Sektörün durağan günler geçirdiğini söyleyen Erkoç, “2021’in ağustos ayında 549 bin adet olarak gerçekleşen pazar, 2022’nin aynı ayında yüzde 12,92 oranında bir düşüşle 478 bin 53 adet olarak gerçekleşti.Yani temmuz ayından sonra ağustos ayında da düşüş devam ediyor, ilerleyen aylarda da farklı olmayacağını düşünüyoruz” bilgisini verdi.

PAZARDAKİ DARALMANIN SEBEPLERİ NELER?
Piyasadaki durgunluğu sebeplerini anlatan Erkoç, “Üretimde ve lojistikte yaşanan aksaklıklar devam ediyor. Pandemiden sonra markaların tam kapasite çalışmaması arzda yaşanan sorunları da beraberinde getirdi.

Geçtiğimiz günlerde bazı markalar da dünya genelindeki birkaç fabrikasını kapatacağını ve küçülmeye gideceğini açıkladı. Markaların üretimde kısıtlamaya gideceklerini ifade etmesi gösteriyor ki arz talep dengesinde yaşanan makas daha fazla açılacak.

Bu da fiyatlardaki artışı beraberinde getiriyor. Maliyet artışları sebebiyle yükselen fiyatların yanı sıra, döviz kurunun dalgalı seyri, banka kredilerine ulaşmada yaşanan zorluklar ve vade sayılarının az olması pazardaki daralmanın ana sebeplerinden” dedi.

DENETİM ÇAĞRISI
Erkoç, kayıt dışılığın önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ikinci el yönetmeliğini hatırlatarak, “Ne yazık ki denetlemeler yapılmadığı için tüketici mağduriyetleri, haksız rekabet ve devletimizin vergi kaybı devam ediyor.Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor.

Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“ŞAHISLAR TOPLU ARAÇ ALIP SATIYOR”
Erkoç, farklı mesleklerle uğraşan kişilerin dahi ek olarak araç ticaretine yöneldiğini ve bu kişilerin bayilerden toplu olarak araba aldığına dikkati çekerek, “Bu işin erbabı olan motorlu araç satıcıları araç bulamıyor. Ayaküstü ticaret yapanlara yönetmelikte belirlenen yaptırımların uygulanmasıyla yaşanan sorunların önüne geçilebilir” dedi.Araba almayı planlayanlar otomobil piyasasındaki fiyat değişikliklerini yakından takip ediyor. Hükümetin 6+6 hamlesi sonrası fiyatlar düştü. Özellikle indirim ve ÖTV beklentisi araç fiyatlarının yönünü aşağıya çevirdi.

Otomobil almak isteyen vatandaşlar beklemeye geçerek araç alımını durdurdu. Bu durum da piyasada durağanlığa neden oldu. Uzmanlar araba fiyatlarının artmasının altında yatan sebeplerden bahsederek önümüzdeki süreçte gereken adımların atılmaması durumunda fiyatları tekrar yükselişe geçeceğini ifade etti. Uzmanlar araba fiyatlarını ne zaman normale döneceği hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.

“FİYATLARA OTOMATİK OLARAK YANSIYOR”
Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce araba fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Otomotiv sektöründeki fiyatları etkileyen ülkemizde 3 tane parametre var. Bunlardan birincisi döviz kurudur.

Döviz kuru arttığı zaman fiyatlar otomatik olarak artıyor. Özellikle euro kuru arttıkça fiyatlar artıyor. Euro kurunda bir gevşeme olursa fiyatlarda bir gerileme olabiliyor. İkincisi üretici firmaların maliyet artışları. Biliyorsunuz dünya enflasyonist bir ortamdan geçiyor. Dolayısıyla üreticiler de artan maliyetlerini fiyatlara yansıtıyorlar.” dedi.

“FİYATLARDA GERİLEME OLABİLİR”
ÖTV düzenlemesinin fiyatlara olumlu anlamda etki edeceğini ifade eden Erce, “Üreticiler fiyatlarını arttırdığı zaman fiyatlar artıyor. Azaltması gündeme gelirse de fiyatlar otomatik olarak düşüyor. Bir de tabii bizim ÖTV yapımız. ÖTV yapımızı biliyorsunuz ÖTV matrahlarına göre farklı ÖTV oranlarına sahip.

Bu ÖTV matrahlarında bir düzenleme olması lazım ki fiyatlarda bir düşme gerçekleşsin. Bizim bu noktadaki beklentimiz en son geçen sene ağustos ayında yapılmıştı. Daha sonra ocak ayında bir ufak düzenleme olmuştu. Artan kura paralel olarak ÖTV matrahlarının güncellenmesi gerekiyor. Bu yapılırsa fiyatlarda bir miktar gerileme olabilir.” ifadelerini kullandı.

“ARABA FİYATLARINI PATLATTI”
Otomobil yazarı Levent Köprülü ise, araba fiyatlarının neden arttığıyla ilgili konuşarak, “Bilindiği gibi çip krizi pandeminin başlangıcından beri devam eden bir konu. Çip krizi, çip üreten firmaların gerek sokağa çıkma yasakları gerek grevler, gerekse de yangınlar nedeniyle üretimlerini belli bir miktar kısması ve otomotiv üreticilerine verdikleri malları azaltarak elektronik eşyalara kaydırmaları gibi nedenlerden kaynaklanıyordu. Sonrasında özelikle otomotiv sektöründe pandeminin etkisiyle başlanan kişisel mobilite ihtiyacı otomobil fiyatlarını patlattı.

Yeterli arz olamadığı için otomotiv talepleri karşılanamadı ve siparişler birikti. Bu da Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede otomobil fiyatlarına artmasına neden oldu.” dedi.

2024’ÜN İLK YARISI İŞARET EDİLDİ
Çip krizinin ne zaman biteceği hakkında bilgi veren Köprülü, “Bu konuya çözümün 2022 yılı içerisinde bulunacağı söyleniyordu. Fakat bu giderek ötelenmeye başladı. Çünkü henüz yeni çip yatırımları yeterince devreye giremedi. Hala talebi karşılamaktan uzak görünüyor. Özellikle elektrikli araçlara yönelen üreticilerin daha fazla çip ihtiyacı duyması nedeniyle bu sorunun çözüleceğine ilişkin umutlar 2023’e ardından da 2024’e ertelenmek zorunda kaldı. 2024’ün ilk yarısını adres gösteren bir sürü yönetici var.” ifadelerini kullandı.

FİYATLARIN ARTMASININ ARDINDA BİRÇOK SEBEP VAR
Çip krizinin yanında fiyatların artmasında birçok parametre olduğunu ifade eden Köprülü, “Ukrayna savaşının ortaya çıkması Ukrayna ve Rusya’dan yapılan yan sanayi tedariklerinin azalmasına neden oldu. Bu da bir takım üretim kayıplarına neden oldu. Bunun yanında küresel ticaretin pandemi sonrasında artması çeliğe talebin artması, çelik fiyatlarını fırlattı.

Konteyner bulunurluğu azaldı. Lojistik pahalandı. Akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle birçok fiyatları tetikleyici etken söz konusu oldu. Ayrıca Avrupa bölgesindeki ana üreticilerin zamları otomobillerin Türkiye fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Türkiye’de zaten otomobil fiyatları bir süredir yüksek seyrediyordu.

TÜRKİYE’DE ARABA FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?
Neden derseniz? Türkiye’de vergilerde yapılan değişiklikler ve getiren bir takım düzenlemeler ister istemez araç fiyatlarını arttırdı. Bunun yanında maalesef kurda yaşanan çok ciddi yükselmeler söz konusu oldu. Araç bulunurluğu azaldığı için bugün siparişini verip 3 ay sonraya almaya kalktığınız aracın fiyatları arttı.

Yine üreticilerin her ay yapmak zorunda olduğu zamlar nedeniyle bugünden 3 ay sonrası için fiyatlar katlanarak gitmeye başladı. Bir süre sonra otomobili yatırım olarak gören bireysel tüketiciler otomobilde kuyruk oluşturmaya başladı. Bu süreç ikinci el araba fiyatlarına da yansıdı.” şeklinde konuştu.

EN UCUZ ARABA 380 BİN LİRA
İkinci el otomobil fiyatlarıyla ilgili de konuşan Köprülü, “İkinci el araba fiyatları da yukarı çıkmaya başladı. Hatta ikinci ele yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre kuralı bu yüzden getirildi. Özellikle lüks araçların fahiş fiyatlarla satıldığı söylenerekten böyle bir karar verildi.Bir de elbette şu var; ÖTV matrahları normalde 6 ayda bir yenilenmesi gerekirken şu an maalesef ocak ayından bu yana herhangi bir yenileme söz konusu olmadı. Dolayısıyla düşük dilimlere giren araç sayısı giderek azaldı. Hatta bazı dilimlerde hiç kalmadı. Bugün en ucuz otomobil 380 bin lira civarından başlıyor.” dedi.

ARABA FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?
Araba fiyatlarının düşüp düşmeyeceği konusunda da konuşan Köprülü, “Çip krizinin 2023 içerisinde bilemediniz 2024’ün ilk yarısında çözülebileceği söyleniyor. Ama diğer etkenlerin çözülüp çözülmeyeceği şuan belirsiz. Ukrayna savaşı hala devam ediyor. Çelik fiyatları hala daha artmaya devam ediyor. Bu arada yurt dışında lojiktik ve konteyner bulunurluğunda yaşanan kısıtlamalar devam ediyor.

TEKRAR UÇUŞA GEÇEBİLİR
Dolayısıyla otomobil fiyatlarında en azından Türkiye açısından söyleyeyim ÖTV matrahında herhangi bir düzenlemeye gidilmediği taktirde özellikle tedarikte bir ferahlama olacağını bu sene içerisinde düşünmüyorum. Önümüzdeki yılın sonuna kadar olabileceğini öngörmüyorum.

Fiyatlar değdiğim gibi sadece tedarik krizine bağlı değil. Öncelikle ÖTV matrahının ayarlanması ve yeniden güncellenmesi gerekiyor. Yeniden güncellenmesi halinde otomobil fiyatlarında düşüşler olacaktır.

Ama bu da bir süre idare edebilir. Çünkü dediğim gibi hem dövizdeki artışlar hem maliyetlerdeki artışlar ve Avrupa’daki enflasyonist bir takım gelişmeler araç fiyatlarındaki artışların tekrar başlamasına neden olabilir diye düşünüyorum.” dedi.


#Araba #alacaklar #dikkat #ÖTV #ile #ilgili #son #dakika #açıklaması #geldi

No comments:

Post a Comment